Mamy kwiecień czyli powoli rozkręca się sezon na świeże szparagi. Oczywiście możliwości przygotowania szparagów jest tyle ile kreatywnych głów kucharzy. Dziś postanowiłam przedstawić Wam przepis na niezwykle proste danie, które wyniesie Wasze kubki smakowe pod niebiosa. Przepis powstał z połączenia zamiłowania do włoskiej pasty oraz sezonowych szparagów. Przygotujmy więc makaron ze szparagami i pancettą.
Spis treści
Co szparagi mają wspólnego z Italią?
Ano, jak się okazuje całkiem sporo. Warzywo to było znane już ok 200 r. p.n.e. w starożytnym Rzymie. Wówczas przyrządzane były po prostu z dodatkiem masła, soli i pieprzu. Sposób naprawdę prosty, ale stosowany aż do dziś. W mojej ocenie tak przygotowane szparagi są najlepsze. Zamiłowanie Rzymian do szparagów sięgało jednak głębiej. Aby móc delektować się ich smakiem przez cały rok, suszyli szparagi, by następnie w zimie móc je po prostu ugotować w wodzie. Z czasów starożytnych pochodzi także słynne powiedzenie „Zrób to zanim ugotują się szparagi!” autorstwa Juliusza Cezara.

Szparagi uznawane są za afrodyzjak, przede wszystkim dzięki swojemu intensywnemu smakowi, ale także kształtom. Zatem nasza pasta to idealne danie, które nada się na romantyczną kolację we dwoje.
Przepis na makaron ze szparagami i pancettą
Składniki:
- pęczek świeżych szparagów
- pancetta (opcjonalnie guanciale lub po prostu boczek)
- 200 g serka mascarpone
- makaron rigatoni lub orecchiete lub tagliatelle
- łyżka masła
- sól, świeżo zmielony pieprz
- starty parmezan do posypania
Zarówo mascarpone, jak i guanciale możecie znaleźć we WłoskimSklepiku.
Guanciale najlepszej jakości, prosto z Italii Szparagi i guanciale
Przygotowanie:
Przygotowanie naszego dania rozpoczynamy od szparagów. Najpierw łamiemy je tak, by została jedynie jadalna, a nie zdrewniała końcówka, myjemy oraz gotujemy w osolonej wodzie. Gdy szparagi będą al dente wyciągamy je z wody, do której następnie wkładamy makaron i gotujemy. także al dente.
Szparagi kroimy na mniejsze – około 1 cm kawałki – połowę odkładamy. Natomiast drugą połowę wkładamy do miski razem z serkiem mascarpone. Całość blendujemy na aksamitną, gładką masę – sos. Następnie na patelni, na łyżce masła smażymy pokrojoną w kosteczkę pancettę. Możemy dodać od razu pokrojone szparagi, przejdą aromatem pancetty.
Na patelnię dodajemy nasz sos, podgrzewamy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli jeszcze tego nie zrobiliście to teraz wsypujemy nasze kawałki szparagów. Na koniec dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Po przełożeniu na talerz posypujemy odrobiną startego parmezanu. I gotowe. Prawda, że przepis na makaron ze szparagami i pancettą jest wręcz dziecinnie prosty?

Buon appetito!
Makaron ze szparagami i pancettą
Składniki
- 1 pęczek szparagów
- 200 g pancetty (guanciale)
- 200 g mascarpone
- 500 g makaronu rigatoni/orecchiete/tagliatelle
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób wykonania
- Przygotowujemy szparagi – opłukujemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Następnie szparagi gotujemy al dente.
- W wodzie ze szparagów gotujemy al dente makaron.
- Szparagi kroimy na 1 cm kawałki. Połowę odkładamy, a drugą połowe dodajemy do miski z mascarpone i całość blendujemy na gładki sos.
- Pokrojoną w kosteczkę pancettę podsmażamy na łyżce masłą. Możemy także dodać pokrojone szparagi. Następnie wlewamy nasz sos, doprawiamy solą i pieprzem.
- Na koniec na patelnię dodajemy makaron i mieszamy. Na talerzu posypujemy startym parmezanem.