Orecchiete – oryginalny makaron z Apulii charakteryzuje się tym, że grubszy jest na zewnątrz i cieńszy wewnątrz. To makaron przypominający muszelkę. Choć trzeba Wam wiedzieć, że w tłumaczeniu dosłownie oznacza uszka. Włoskie uszka nie mają jednak nic wspólnego z polskimi tradycyjnymi uszami znanymi chociażby z wigilijnego stołu. Orecchiete – oryginalny makaron z Apulii charakteryzuje się tym, że grubszy jest na zewnątrz i cieńszy wewnątrz. Makaron ten jest w Apulii bardzo popularny. Podawany we włoskich domach zawsze z rozmaitymi sosami. Tradycyjną apulijską potrawą jest np. orecchiete con le cime di rapa czyli makaron z liśćmi brokułowymi. To doprawdy zdrowe i sycące danie.
Przygotowanie orcchiete
Tradycyjne Orecchiete to bardzo proste w przygotowaniu danie. Tu dygresja – wiele piszemy o włoskich specjałach i sposobach ich gotowania. Wniosek jest jeden dania włoskie są proste w przygotowaniu i smaczne w konsumpcji. To właśnie jest wyjątkowe i stanowi podstawę sukcesu włoskiej kuchni. Zobaczcie sami – orecchiete przyrządza się się z mąki – semoliny, soli i wody. W bardziej rozbudowanych przepisach dodaje się do ciasta też ziemniaki lub jajka, choć to w ogóle nie jest konieczne.
Orecchiete wykonywane palcami
Orecchiete mają bardzo charakterystyczny kształt, który wytłacza się palcem. Choć włoskie Mammy osiągają go za pomocą noża, wytwarzając chyba ze 100 sztuk orecchiete na minutę!
Spacerując uliczkami apulijskich miast można spotkać siedzące na ulicach przed domami Włoszki, wyrabiające właśnie ten makaron. Można go kupić dosłownie wszędzie – zapakowany w worki, nawet na kilogramy!