Boże Narodzenie to w Italii, z resztą tak samo jak na całym świecie szczególny czas. Na stoły wjeżdżają wtedy smakołyki, których normalnie w ciągu roku się nie jada. Między innymi chodzi oczywiście o panettone i pandoro czyli tradycyjne włoskie baby drożdżowe. Jednakże jest także nadziane orzechami, intensywnie korzenne ciasto pochodzące prosto ze Sieny! W tym wpisie przedstawiam Wam przepis na panforte di Siena. Dla pocieszenia – jego przygotowanie nie wymaga takiego zaangażowania czasowego jak przy babach.
Spis treści
Pochodzenie panforte
Jak sama nazwa wskazuje, oryginalnie ciasto pochodzi ze Sieny. Jednakże obecnie można je dostać na całym półwyspie. Pierwsze wzmianki o panforte pochodzą z XIII wieku, z zapisków klasztornych. Okazuje się, że chłopi mogli tym ciastem płacić klasztorowi podatki.
Ciasto można spotkać w dwóch podstawowych wersjach – jasne i ciemnej, do której dodaje się kakao. Tradycja nakazuje przygotowanie ciasta dokładnie z 17 składników czyli tylu ile w Sienie jest dzielnic (contrada). Obecnie jednak różnych modyfikacji i wariacji na temat panforte jest całe mnóstwo.
Płochliwe zakonnice i panforte?
Prawda jest taka, że Włochy nie byłyby Włochami gdyby z powstaniem panforte nie wiązała się pewna legenda, a nawet dwie. O dziwo obie związane są z siostrami zakonnymi.
Pierwsza z nich głosi, że siostra Giovanna, po tym jak dowiedziała się o śmierci ukochanego w wojnie krzyżowej wstąpiła do klasztoru. Pewnego dnia, gdy przygotowywała ciasto, usłyszała przez okno wołanie swojego Gianetto! Jako, że myślała, że nie żyje, w szoku sypnęła do ciasta zbyt wiele przypraw korzennych i pieprzu. I w ten oto sposób powstało panforte.
Natomiast według drugiej, przepis na panforte powstał dzięki pewnemu prowadzącemu bardzo rozwiązły i hulaszczy tryb życia szlachcicowi. Nicolo de Sambellini, bo o nim mowa, w pewnym momencie nawrócił się i oddał klasztorowi cały swój dobytek. W tym między innymi bardzo wówczas cenny woreczek z przyprawami korzennymi. W woreczku tym był także przepis na ciasto, które okazało się wyśmienite. Siostry zakonne obawiając się popełnienia grzechu łakomstwa oddały biskupowi ten przepis. A on z kolei podarował go swojemu bratu – kucharzowi, który ulepszył ciasto poprzez dodanie miodu i orzechów. Uff…
Przepis na panforte
Składniki:
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 3/4 szklanki migdałów
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao (gorzkiego)
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki: zmielonego pieprzu, zmielonych goździków, zmielonego imbiru, zmielonej gałki muszkatołowej
- skórka z pomarańczy i cytryny (starta)
- 225 g suszonych daktyli
- 2/3 szklanki miodu
- 2/3 szklanki cukru
- cukier puder do posypania
- masło do wysmarowania formy
Przygotowanie
Zaczynamy od wysmarowania formy masłem, aby ciasto nie przywarło. Można użyć zarówno okrągłej, jak i podłużnej formy.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i przyprawy poza miodem i cukrem i dokładnie mieszamy. Natomiast miód i cukier podgrzewamy w garnku, aż do uzyskania gęstej konsystencji syropu. Powinno nam to zająć ok 5 minut. Tak przygotowanym syropem zalewamy suche składniki i energicznie mieszamy.
Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po pieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.
Buon appetito!
Panforte di Siena
Składniki
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 3/4 szklanki migdałów
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu zmielonego
- 1/4 łyżeczki imbiru zmielonego
- 1/4 łyżeczki goździków zmielonych
- 1/4 łyżeczki pieprzu zmielonego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej zmielonej
- 1 szt. skórka z pomarańczy
- 1 szt. skórka z cytryny
- 225 g daktyli suszonych
- 2/3 szklanki miodu
- 2/3 szklanki cukru
Sposób wykonania
- Formę smarujemy masłem, aby ciasto nie przywarło. Można użyć zarówno okrągłej, jak i podłużnej formy.
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Miód i cukier podgrzewamy w garnku, aż do uzyskania gęstej konsystencji syropu. Powinno nam to zająć ok. 5 minut.
- Tak przygotowanym syropem zalewamy suche składniki i energicznie mieszamy.
- Masę przekładamy do formy i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po pieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.