Jak wiadomo, Italia nazywana jest „krajem makaroniarzy”. Nazwa ta nie wzięła się znikąd. Dla mieszkańców Italii dzień bez makaronu jest zwyczajnie dniem straconym. Mam teorię, że jest tyle rodzajów włoskich makaronów, aby im się to zwyczajnie nie znudziło! O historii makaronów możecie przeczytać w naszym wpisie włoska pasta bez tajemnic. A teraz poznajmy jakie są rodzaje włoskich makaronów.
Spis treści
Każdy makaron powiązany jest również ze specyficznym sosem – z resztą, nie bez powodu. Wybór sosu do danego makaronu dotyczy nie tylko tradycji regionalnej kuchni, ale również wielkości, przyczepności czy powierzchni wybranej pasty. I tak, karbowany makaron pochłonie więcej sosu, niż ten z gładką powierzchnią – więc do niego świetne są gęste sosy. Cienki makaronik z kolei doskonale zgrywa się z gładszymi konsystencjami, a makaron o wyrazistych wgłębieniach dobrze się faszeruje.
Jeśli szukacie sklepu, gdzie można kupić prawdziwe włoskie makarony o najróżniejszych kształtach, proponujemy, abyście zajrzeli tutaj.
Popularne włoskie makarony – spaghetti i penne
Są to jedne z chętnie jadanych, ale i bardzo popularnych makaronów włoskich. Pierwsze skrzypce gra oczywiście spaghetti. To kultowy makaron, który znany jest całemu światu chyba na każdym kontynencie. Wywodzi się z Neapolu, a jego autorem jest niejaki Antonio Viviani. Dlaczego akurat „spaghetti”? Cóż, Antonio nazwał makaron w ten sposób ze względu na jego długość. Początkowo makaron osiągał bowiem długość aż… 50 cm! Jednak ze względu na małą wygodę przy jego późniejszym pakowaniu zastopowano na długości 25 cm. Grubość spaghetti jest tradycyjna i uważa się ją za doskonałą wśród wszystkich makaronów długich – przez co wykorzystać można go do naprawdę wielu dań zawierających mięso, warzywa lub owoce morza.
Penne jest równie popularny, co spaghetti. Jednak diametralnie różni się od niego swoim wyglądem – penne posiada bowiem kształt przypominający skośną rurkę. Makaron pochodzi z południowej części Włoch, a dokładniej z regionu Kampania. Jego nazwa związana jest z włoskim słowem penna, które w tłumaczeniu na polski oznacza pióro. Jednak nie chodzi tutaj o ptasie pióro – a pióro wieczne i jego typowy, skośny kształt stalówki. Co ciekawe, penne może mieć kilka różnych struktur – od gładkiej, przez prążkowaną i rurkowatą aż po karbowaną. Dzięki temu Włosi chętnie używają makaronu zarówno do zapiekanek, jak i do zup. Jeżeli chodzi o penne prążkowane, to często można spotkać je skomponowane z pysznymi sosami, równomiernie wypełniającymi wydrążony makaronik, np. penne all’arrabbiata. A co z rurkami penne? Cóż, najlepiej się je zapieka, dodaje do sałatek (na zimno), uzupełnia zupy albo mięsny gulasz. Ile Włochów, tyle pomysłów – penne można wykorzystać w naprawdę wielu italijskich potrawach!
Mniej znany – casarecce i bucatini
Wymieniając rodzaje włoskich makaronów nie można pominąć casarecce. Casarecce to z kolei makaron wywodzący się z Sycylii. Warto zwrócić uwagę na jego dość nietypowy kształt, będący odpowiednikiem arabskiej odmiany znanej jako busiata. Otrzymuje się go z łodygi rośliny, którą używa się do owijania kawałków ciasta. Casarecce jest makaronem bardzo charakterystycznym, który posiada kształt zwiniętej i lekko zagiętej w górę rynienki. Dlaczego stworzony jest w ten sposób? Otóż, jego główne zadanie to wchłonięcie i zatrzymanie sporej ilości pysznego, gęstego sosu. Mniam!
Skoro jesteśmy już przy Sycylii, to najbardziej popularnym na całej Sycylii makaronem jest… bucatini. Jest on popularny także w Rzymie. Swoją nazwę zawdzięcza niewielkiej dziurce, która przechodzi przez sam środek makaronu. Dziura po włosku to buco. Jest to odmiana makaronu nieco przypominająca słynne spaghetti, jednak jest od niego znacznie grubsza. Najlepiej serwować wraz z nim gęsty sos – również taki, który zawiera w sobie mięso. Włosi chętnie przyrządzają z niego bucatini all’amatriciana, podając potrawę wraz z sosem pomidorowym, a także sporymi kawałkami dojrzewającego boczku wieprzowego (pancetta) i sera odmiany pecorino. Mało tego, danie to podaje się również z anchois, jajkami lub sardynkami.
Coś dla prawdziwych miłośników włoskich smaków – tagliatelle i cannelloni
Tagliatelle występuje w wielu odmianach i również można użyć go do różnego rodzaju potraw, a także łączyć z rozmaitymi sosami. Pierwszy makaron tego typu użyto w regionie Emilia Romania. Z tej części Italii pochodzi również chyba najbardziej znana wszystkim potrawa z tego makaronu – mianowicie tagliatelle al ragu , o którym już pisaliśmy przy okazji wizyty w Bolonii. Jest to nic innego, jak gęsty sos z pomidorów i innych warzyw. Tagliatelle różni się od siebie grubościami i rozmiarami, a także dzieli się na kilka odmian, m.in. tagliolini oraz bavette. Tagliolini jest kształtu nieco spłaszczonego, z kolei bavette również jest płaskie – ale już o wiele cieńsze od poprzednika.
Cannelloni to z kolei bardzo znany włoski makaron, który swoim wyglądem mocno przypomina rurki. W środku makaronu znajduje się sporo pustej przestrzeni (jak w prawdziwej rurce), a więc jest on idealny do nadziewania, zapiekania i faszerowania pastą bądź innymi przysmakami. Włosi najchętniej uzupełniają cannelloni mielonym mięsem, sosem beszamelowym i pomidorowym, a całość posypują z góry startym serem. Oprócz tego, cannelloni wykorzystywany jest także jako baza do zapiekanki makaronowej. Palce lizać!
Popularne rodzaje włoskich makaronów, czyli fusilli i pappardelle
Fusilli to rodzaj włoskiego makaronu, którego nazwa pochodzi od włoskiego słowa fuso. W języku polskim znaczy to tyle, co wrzeciono. Niektórzy Włosi mówią również na owy makaron rotini – jednak my, Polacy, mamy dla niego swoją osobną nazwę i są to świderki. Ochrzciliśmy po swojemu ten makaron głównie ze względu na skręcony kształt produktu. Owa forma makaronu pasuje niemal do wszystkich potraw – doskonałe będą więc zarówno lekkie, jak i ciężkie (mięsne) sosy pokrywające fusilli. Włosi wolą podawać go z mięsem albo startym serem, jednak w Polsce bardzo chętnie dodajemy nasze „świderki” do różnego rodzaju zup.
Natomiast papardelle jest dumą środkowo-północnych Włoch. Uchodzi on jako najciekawsza odmiana makaronu jajecznego, który szczególnie często pojawia się w kuchni toskańskiej. Nazwa pappardelle pochodzi od toskańskiego czasownika pappare, co w naszym języku oznacza „jedzenie ze smakiem”. Włosi podają makaron w bardzo wielu formach, zestawiając ze sobą warzywa i mięso. Mało tego, makaron pappardelle jest wręcz idealny do wiejskich dań oraz niesamowicie gęstych sosów na bazie dziczyzny. Sos mięsny z sarny bądź dzika w połączeniu z papaprdelle doprowadzić może do kulinarnej ekstazy!
Na koniec farfalle i lasagne
Farfalle może nie brzmi z kolei na zbyt popularną nazwę, jednak Polacy znają ją bardzo dobrze. Na ten makaron w naszym kraju mówi się „kokardki”. Makaron ten powstaje z ciasta, które wycinane jest w kwadraciki zaciśnięte pośrodku, przez co tworzy się charakterystyczna forma „motylka”. Makaron farfalle posiada dość delikatną powierzchnię. Jednak dopiero w trakcie degustacji przyrządzonej z makaronu potrawy zdołasz odkryć różnicę między środkiem będącym nieco twardym, a brzegiem który jest miękki. Makaron farfalle doskonale komponuje się z wszelakimi dodatkami warzywnymi, a także kremowymi, białymi sosami np. śmietanowym i serowym.
Wśród naszego opowiadania jakie są rodzaje włoskich makaronów, nie może zabraknąć tego jednego. W bogatej tradycji bolońskie wyszukana kuchnia to istny hołd dla radości życia oraz zasad gościnności. Lasagne alla Bolognese to jedno z tych dań, które znakomicie odnoszą się do tej włoskiej tezy! Dlaczego? Otóż, delikatne warstwy makaronu lasagne pozwalają na wydobycie smaku tradycji. Lasagne to bardzo dobrze nam znane, prostokątne płaty makaronu o wręcz idealnej konsystencji – charakterystyczna płaska forma i cienki płat ciasta ma gwarantować właściwe podkreślenie potrawy i użytych do jej przygotowania dodatków.Lasagne przekłada się rozmaitymi sosami, a następnie zapieka. To jedno z tych włoskich dań, których po prostu… nie można pominąć zwiedzając Italię.
Buon appetito!