Nasz ostatni pobyt w Bolonii wyzwolił w nas wręcz lawinę pomysłów na artykuły dotyczące tego miasta, pięknych widoków, wartych zobaczenia zabytków i oczywiście pochodzących z tego regionu smakołyków. W błędzie jest ten, kto myśli, że z Bolonii pochodzi spaghetti bolognese. Poproszenie w bolońskiej restauracji o „spaghetti bolognese” jest traktowane niemal jak obraza! Prawdziwym bolońskim specjałem jest tagliatelle al ragù. Czyli po prostu makaron tagliatelle z mięsem i warzywami.

SŁÓW KILKA O TAGLIATELLE AL RAGU
Bolonia inaczej nazywana jest La Grassa, co oznacza tłusta. Miasto to słynie ze swojego konkretnego, tłustego jedzenia. Historia sosu ragù się aż wieków średnich, kiedy to na Uniwersytet Boloński przybywali studenci i profesorowie z całego świata, wzbogacając miejscową kuchnię o pochodzące ze świata nowości. Oryginalny sos ragù był bardzo tłusty i przyrządzało się go z kilku rodzajów mięs, m.in.: wieprzowiny, wołowiny, pancetty, surowej szynki prosciutto crudo oraz surowej kiełbasy, którą można było zastąpić mortadelą. Nie miejcie wątpliwości – wszystkie te mięsne przysmaki były dodawane do jednego sosu!
Obecnie przyrządzając sos ragù zrezygnowano z niektórych bardzo kalorycznych składników, jak boczku i masła. Jednakże niezmiennie ten boloński specjał jest sosem przede wszystkim mięsnym, a warzywa stanowią do niego dodatek. Jak podkreślają rodowici Bolończycy – do sosu nie należy dodawać zbyt wielu pomidorów.

PRZEPIS NA TAGLIATELLE AL RAGU
Przepis jest banalnie prosty, tak jak wszystkich pysznych włoskich dań.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- 300 g zmielonej wołowiny
- 150 g pancetty
- marchewka, seler, cebula
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki białego wina
- 0,5 szklanki mleka
- makaron tagliatelle
- parmigiano reggiano
- sól, pieprz, oliwa
Zaczynamy od posiekania wszystkich warzyw: marchewki, selera i cebuli. Do tego pancettę kroimy w kostkę. Następnie na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy wszystkie te składniki i dusimy przez kilkanaście minut. Dodajemy mięso, , wino, sól i pieprz. Gotujemy aż do momentu odparowania wina. W dalszej kolejności dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy około 10 minut. Na koniec dolewamy mleko i gotujemy przez około 3 minuty. Tagliatelle gotujemy oczywiście na ząb czyli al dente i dodajemy do sosu. Nasze tagliatelle al ragu – boloński specjał jest gotowy!
Buon appetito!

Wypróbujcie nasz przepis!