Tagliatelle al ragu – bolońskie specjały

Nasz ostatni pobyt w Bolonii wyzwolił w nas wręcz lawinę pomysłów na artykuły dotyczące tego miasta, pięknych widoków, wartych zobaczenia zabytków i oczywiście pochodzących z tego regionu smakołyków. W błędzie jest ten, kto myśli, że z Bolonii pochodzi spaghetti bolognese. Poproszenie w bolońskiej restauracji o „spaghetti bolognese” jest traktowane niemal jak obraza! Prawdziwym bolońskim specjałem jest tagliatelle al ragù. Czyli po prostu makaron tagliatelle z mięsem i warzywami.

 

Makaron tagliatelle, wieprzowina i włoszczyzna to podstawowe składniki dobrego tagliatelle al ragù
SŁÓW KILKA O TAGLIATELLE AL RAGU

Bolonia inaczej nazywana jest  La Grassa, co oznacza tłusta. Miasto to słynie ze swojego konkretnego, tłustego jedzenia. Historia sosu ragù się aż wieków średnich, kiedy to na Uniwersytet Boloński przybywali studenci i profesorowie z całego świata, wzbogacając miejscową kuchnię o pochodzące ze świata nowości. Oryginalny sos ragù był bardzo tłusty i przyrządzało się go z kilku rodzajów mięs, m.in.: wieprzowiny, wołowiny, pancetty, surowej szynki prosciutto crudo oraz surowej kiełbasy, którą można było zastąpić mortadelą. Nie miejcie wątpliwości – wszystkie te mięsne przysmaki były dodawane do jednego sosu!

Obecnie przyrządzając sos ragù zrezygnowano z niektórych bardzo kalorycznych składników, jak boczku i masła. Jednakże niezmiennie ten boloński specjał jest sosem przede wszystkim mięsnym, a warzywa stanowią do niego dodatek. Jak podkreślają rodowici Bolończycy – do sosu nie należy dodawać zbyt wielu pomidorów.

 

 

Pyszny boloński specjał gotowy do zjedzenia

 

PRZEPIS NA TAGLIATELLE AL RAGU

Przepis jest banalnie prosty, tak jak wszystkich pysznych włoskich dań.

Składniki, których będziemy potrzebować:

  • 300 g zmielonej wołowiny
  • 150 g pancetty
  • marchewka, seler, cebula
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 0,5 szklanki mleka
  • makaron tagliatelle
  • parmigiano reggiano
  • sól, pieprz, oliwa

Zaczynamy od posiekania wszystkich warzyw: marchewki, selera i cebuli. Do tego pancettę kroimy w kostkę. Następnie na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy wszystkie te składniki i dusimy przez kilkanaście minut. Dodajemy mięso, , wino, sól i pieprz. Gotujemy aż do momentu odparowania wina. W dalszej kolejności dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy około 10 minut. Na koniec dolewamy mleko i gotujemy przez około 3 minuty. Tagliatelle gotujemy oczywiście na ząb czyli al dente i dodajemy do sosu. Nasze tagliatelle al ragu – boloński specjał jest gotowy!

Może zainteresuje Cię też:   Wielkanoc we Włoszech

Buon appetito!

Gęsty sos cudownie oblepia długie tagliatelle

Wypróbujcie nasz przepis!

ZapiszZapisz

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również