Aglio e olio to najprostszy przepis na włoską pastę pod słońcem. Nie trzeba wielu godzin gotowania, krojenia, siekania, przygotowywania i czekania. Cała procedura przygotowania trwa tyle ile gotuje się makaron. Jednakże czy można jeszcze ulepszyć ten przepis? Proponujemy wykorzystać spaghetti nero di sepia i dodać świeżą burratę, a na talerzu zadzieją się naprawdę magiczne rzeczy.
Spis treści
Zanim zaczniemy gotować
O włoskiej paście i makaronach napisano już wiele artykułów. Aglio e olio to oczywiście kolejny przykład kuchni biedoty czyli cucina povera. Z połączenia niezwykle prostych składników powstał bardzo smaczny i popularny na całym świecie makaron. Co do sposobu jego powstania jest pewna nieścisłość. Nie do końca wiadomo czy pochodzi z regionu Abruzzo czy z Neapolu. Ale.. czy to ważne?

Słyszeliśmy też nieco inną historię, a mianowicie, że pomysł na spaghetti z czosnkiem przypłynął z Marsylii. Gdy szalała tam epidemia grypy to ludziom brakowało zapasów więc jedli co mieli pod ręką. Między innymi chleb z czosnkiem i masłem. W ten sposób na świecie rozpropagowane zostało, że czosnek wspomaga naszą odporność i wszędzie zaczęto przygotowywać dania bogate w ten składnik. Dlatego w Italii, wiadomo, przygotowano pastę aglio e olio.

Aglio e olio – przepis na pastę z burratą
Składniki:
- makaron spaghetti nero di sepia
- oliwa z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- burrata
- sól, pieprz
- opcjonalnie płatki chilli
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania aglio e olio możecie znaleźć we WłoskimSklepiku.

Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania się makaronu na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojony w plasterki czosnek. Następnie, na patelnię dodajemy ugotowany makaron z odrobiną wody z gotowania i mieszamy. Można także dodać płatki chilli, by podkręcić odrobinę ostry smak.
Przekładamy na talerz, a na górę nakładamy burratę i rozkrajamy. Wnętrze pięknie rozpłynie się po ciepłym makaronie. Pastę można doprawić solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można dodać jeszcze świeżo pokrojoną natkę pietruszki.
Buon appetito!
Aglio e Olio z burratą
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1 kulka sera burrata
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania
- Makaron gotujemy w garnku z osoloną wodą – al dente.
- Gdy makaron będzie już prawie gotowy, na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojony w plasterki czosnek, by zyskał złoty kolor.
- Następnie do oliwy dodajemy makaron i wszystko mieszamy. Można doprawić jeszcze płatkami chilli.
- Przekładamy makaron na talerz, na górę kładziemy burratę, która po rozkrojeniu rozpłynie się na całe danie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.