Zuppa di rane dell’Emilia Romagna

Być w Rawennie i nie zjeść zupy z żaby? Słynnej zuppa di rane? To trochę tak jak, jak być w Rzymie i nie widzieć Koloseum albo być w Sienie i nie zjeść ribollity. Każdy kto nie próbował – oczywiście może to uczynić. Chcąc przygotować zupę dla czterech osób należy przygotować ją w następujący sposób:

Składniki:

24 żaby
1,5 litra rosołu
2 obrane pomidory
4 kawałki chleba
1 marchewka
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 seler
3 łyżki oliwy
sól i pieprz

A tak należy zupę przygotować:

Żaby należy pozbawić udek i odłożyć. Na trzech łyżkach oliwy zrumienić w garnku pokrojoną w kawałki marchewkę, cebulę, posiekany seler i ząbek czosnku. W końcu dodać żaby (ich torsy), rósł, pomidory pokrojone w kawałki, sól i pieprz i gotować aż żaby zmiękną. Finalnie należy zupę zmiksować i dodać żabie udka gotując całość jeszcze przez ok. 15 minut. Podawać z pietruszka i grzankami.

Buon appetito! Dajcie znać czy odważyliście się skosztować, a jeśli tak, to jak Wam smakowała zuppa di rane!

Może zainteresuje Cię też:   Pappa al pomodoro - toskańska zupa pomidorowa

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również