Każdy region Italii, by nie powiedzieć, że każde miasto, posiada własne, autorskie menu, zawierające dania charakterystyczne właśnie dla niego. Niektóre regiony i ich przysmaki już Wam przybliżałam, jak np. Sycylię czy Neapol. Dziś natomiast przyszedł czas na samą stolicę uwielbianego przez nas państwa. Zobaczcie koniecznie co zjeść w Rzymie!
Tradycyjna kuchnia rzymska to kuchnia prosta, składająca się z niewielu składników. Dominują tu warzywa strączkowe, jak fasola czy soczewica, natomiast z mięs przede wszystkim boczek i słonina. Zatem kuchnia ta nie należy do kuchni najlżejszych dla naszych żołądków. Jednakże raz na jakiś czas z pewnością można takich smakołyków spróbować.
Co zjeść w Rzymie na śniadanie
Rzym, jako stolica Italii oferuje nam turystom przysmaki, które znajdziemy w całej Italii. Z pewnością zatem znajdziemy tu croissanty, brioche czy cornetti. Wychodząc naprzeciw tłumom przyjezdnych rzymskie bary oferują także bogaty wybór panini czyli kanapek z przeróżnym wkładem. Coraz częściej bary oferują także śniadania kontynentalne.
Ale przecież nie o to nam chodzi. Wszystkim chcącym skosztować typowo włoskiego przysmaku polecamy maritozzo! To najzwyklejsza bułka napełniona bitą śmietaną. Danie niezwykle proste, choć bardzo sycące. Taka buła dostarczy nam energii na cały poranek i południe zwiedzania. Czy warto? Może nie jest to wymyślna propozycja kulinarna, jednakże jasne że warto. W końcu w Italii wszystko smakuje lepiej.

Pasta i gnocchi
Charakterystycznym rodzajem pasty dla regionu Lacjum jest chociażby wszystkim znana carbonara. Dodatkowo popularne są znane już w całej Italii: cacio é pepe czy arrabiata.
Ale przysmakiem bardzo charakterystycznym właśnie w Rzymie jest makaron Rigatoni alla gricia. Rigatoni to szerokie rurki, które wspaniale oblepiają się gęstym sosem przyrządzanym z guanciale, pecorino romano oraz ostrej papryczki.

Równie charakterystycznym dla Rzymu daniem są gnocchi alla romana. Jeżeli spodziewasz się typowych włoskich kluseczek możesz się naprawdę zdziwić. Największa różnica przejawia się w tym, że kluski te robi się z semoliny, a nie normalnej mąki! Konsystencją przypominają bardziej polską kaszkę mannę niż gładkie ciasto na kluski. Nie ma w nich ani grama ziemniaków, i nie dodawajcie też kaszy manny. Z ciasta wycinane są płaskie krążki, które następnie zapiekane są w piekarniku z roztopionym masłem i parmezanem.

Porchetta czyli propozycja na secondo piatto
Rodzajów mięs, których warto skosztować w Rzymie jest naprawdę sporo. Właściwie każdy znajdzie tu coś dla siebie. Miłośnicy podrobów mogą skosztować flaków wołowych w pomidorowym sosie czyli trippa alla romana. Gdzieniegdzie podaje się także wołowy ogon (coda alla vaccinara) czy podroby jagnięce np. z karczochami (coratella d’ abbacchio con i carciofi).
Warto skosztować także jagnięciny czyli abbacchio, podawanej na rozmaite sposoby.

Przysmakiem jest porchetta czyli wieprzowina. Może być to prosię smażone na ruszcie lub zawinięte w rulon czy roladę z ziołami w środku. Zdecydowanie polecam skosztowanie. Ważnym punktem na kulinarnej mapie Rzymu jest także skosztowanie ossobucco czyli smażonej na maśle i podawanej z białym winem giczy cielęcej.
Cicoria to warzywo charakterystyczne dla tego regionu
Co jeszcze zjeść w Rzymie? Skoro były już primi i secondi piatti, warto wspomnieć o tzw. il contorno czyli sałatkach. Warzywem bardzo popularnym w Lacjum jest cykoria. Dlatego ciekawym daniem może być puntarelle alla romana czyli sałatka z młodych pędów cykorii, skropionych sokiem z cytryny, czosnkiem i anchois.

Innym popularnym warzywem są karczochy. W Rzymie można znaleźć kwiaty karczochów smażone, pieczone i pod każda inną postacią. Także marynowane serca karczochów są bardzo popularnym w Rzymie daniem. Zdecydowanie polecam!