Przepis na cacio e pepe

Przepis na cacio e pepe? Jest banalnie prosty. To danie to najlepszy przykład wiele razy podkreślanej przez nas już zasady, że sekret włoskiej kuchni tkwi w jej prostocie. Cacio e pepe czyli w dosłownym tłumaczeniu ser i pieprz to jedno z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych dań kuchni włoskiej, które jedliśmy. Danie składa się zaledwie z trzech składników: makaronu, sera pecorino romano i czarnego, świeżo zmielonego pieprzu – w naszej ocenie stanowi kwintesencję włoskości. Dla jego przygotowania wystarczy 10 minut, a efekt jest wprost nieziemski!

Przepis na cacio e pepe
Historia cacio e pepe

Kto wpadł na ten genialny pomysł, by połączyć ze sobą te trzy składniki? Oczywiście Rzymianie. Cacio e pepe pochodzi z Lacjum, jest jednym z najstarszych włoskich dań. Pierwotnie jadane było przez pasterzy i biedny lud rzymski. Wynikało to z tego, że pasterze wychodząc na długie miesiące pasać owce, nie mogli zabierać ze sobą wielu produktów, a w szczególności produktów, które mogły się zepsuć. Dojrzały owczy ser mógł być długo przechowywany nawet w polowych warunkach, dlatego idealnie sprawdzał się w tej sytuacji. Specyficzny smak pecorino romano był dodatkowym atutem i nadawał całemu daniu charakterystycznej ostrej nuty i niepowtarzalnego smaku. Natomiast świeży, czarny pieprz to ostra przyprawa o właściwościach rozgrzewających, dlatego był wręcz idealny, szczególnie w chłodne noce.

Przepis na cacio e pepe

Jakich składników potrzebujemy, żeby przygotować cacio e pepe?

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 200 g startego pecorino romano
  • 2 czubate łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Najpierw drobno ścieramy ser. Pieprz tłuczemy w moździerzu, a następnie mieszamy z serem. Makaron gotujemy minutę krócej niż zazwyczaj. Pamiętajmy by makaron był al dente czyli na ząb. Przed odcedzeniem makaronu, odlewamy pół filiżanki gorącej wody, w której gotował się makaron i zostawiamy do przyrządzenia sosu. Ta odmierzona woda stanowi klucz do sukcesu w przygotowaniu sosu. Uwierzcie, że bez niej się nie uda!

Może zainteresuje Cię też:   Wykuta w skale Matera

Odcedzony makaron wrzucamy na gorącą patelnię, wlewamy nieco wody z gotowania, wsypujemy ser z pieprzem i mieszamy minutę jak szaleni. Po chwili makaron jest cudownie oblepiony naszym serowo – pieprznym sosem i gotowy do zjedzenia.

Danie będzie udane, gdy na patelni nie zostaną nam grudy z sera, ani nadmiar wody. Najlepiej smakuje z kieliszkiem mocnego białego wina.

Buon appetito!

Cacio e pepe: makaron, pecorino romano i świeży czarny pieprz

 

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również