Lato w pełni, a jak wiadomo słoneczna pogoda zdecydowanie pomaga dojrzewać wszystkim sezonowym owocom. Jednym ze smaczniejszych produktów rodem z Italii są morele. Nie wiem czy wiecie, ale na przestrzeni ostatnich lat to właśnie Włochy były największym producentem moreli w Europie. Trudno byłoby zatem nie skorzystać z tego urodzaju. Dziś przepis na pyszne ciastka morelowe czyli Tortine di albicocca.
Spis treści

Słowem wstępu…
Morela to po włosku albicocca. Nazwa równie piękna i okrągła w wymowie jak sam owoc. Ciasteczka morelowe mają intensywny smak lata. Nie są ani zbyt słodkie ani zbyt kwaśne. Dużo oczywiście zależy od owoców, których użyjemy. Same ciasteczka, tak jak nasze morele, są niezbyt wielkie, takie w sam raz na jednego gryza i „rozgrzanie żołądka”. Tortine di albicocca przygotowuje się bardzo szybko, nie zajmie Ci to więcej niż 30 minut.
Proponowaną przeze mnie wersję ciasteczek można potraktować jako bazę i urozmaicać je według własnego uznania. Ciastka można dodatkowo nasączyć likierem morelowym. Albo wypełnić ich środek dżemem morelowym, dla jeszcze wyraźniejszego podkreślenia smaku moreli. Na wierzchu można także ułożyć świeże owoce. Jak to się mówi… ile kucharzy tyle pomysłów!
Składniki:

- 150 g moreli
- 70 g cukru
- 110 g mąki pszennej
- 8 g proszku do pieczenia
- 30 ml oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
Przepis na tortine di albicocca
Morele myjemy i przecinamy na połówki, wyjmując pestkę. Następnie blendujemy je na miazgę. Do zmiksowanych moreli dodajemy odmierzony już cukier i szczyptę soli. Intensywnie mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników.
Następnie do naszej masy dodajemy olej i jajko i oczywiście mieszamy. Po uzyskaniu gładniej masy, dodajemy składniki suche czyli przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Nasze ciasto jest już prawie gotowe. Nie mówiłam, że to proste?
Po dokładnym wymieszaniu, ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25-30 minut. Gotowe!
Buon appetito!
Nie za słodkie tortine di albicocca Ciasteczka na jednego gryza
Jeśli szukacie inspiracji na inne ciasteczka na „jeden gryz” polecam moje ulubione biscotti al limone.
Tortine di albicocca
Składniki
- 150 g moreli
- 70 g cukru
- 110 g mąki pszennej
- 8 g proszku do pieczenia
- 30 ml oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Morele dokładnie myjemy, kroimy na połówki i wyciągamy pestki. Następnie blendujemy na miazgę.
- Do owoców dodajemy cukier i szczyptę soli. Mieszamy.
- Do masy dolewamy olej oraz jajko i ponownie mieszamy.
- Na końcu dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Po dokładnym wymieszaniu, przekładamy jednolitą masę do wysmarowanych masłem foremek.
- Pieczemy ok 25-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.