To leżące w Emilii-Romanii miasto, swoją historią sięga IV w p.n.e. Każdy, kto widział choć zdjęcia tego miejsca nie może dziwić się dlaczego mówi się na nią „Czerwone Miasto” lub „Czerwona Bolonia„. Budynki zbudowane są z czerwonej cegły, a dachy pokryte czerwonymi dachówkami.
Z czego słynie Bolonia?
PODCIENIA, ARKADY
W całym centrum Bolonii ciągną się kryte pasaże zwane podcieniami. W samym centrum znajduje się aż 38 km tych pasaży. Dzięki nim, nawet w upalne dni spacer po Bolonii jest przyjemnością.

UNIVERSITÀ DI BOLONIA
W Bolonii znajduje się także najstarszy uniwersytet na świecie. Został założony w 1088 roku. Zwiedzając Uniwersytet warto zajrzeć do słynnego drewnianego Teatro Anatomico czyli zabudowanej w drewnie sali, gdzie wykonywano sekcje zwłok. Imponująca jest także biblioteka, w której zgromadzonych jest przeszło 800 tysięcy woluminów. Obecnie na 23 wydziałach Uniwersytetu studiuje ponad 100 000 studentów!

WIEŻE: ASINELLI I GARISENDA
Zwane także „dwoma wieżami„, stanowią symbol Bolonii. Asinelli jest otwarta dla zwiedzających, którzy by podziwiać piękną i rozległą panoramę miasta muszą pokonać prawie 500 drewnianych, wąskich schodów. Uwierzcie – naprawdę warto 🙂 Natomiast Garisenda na przestrzeni wieków częściowo się zawaliła, skutkiem czego obecnie jest znacznie odchylona od pionu. Tę wieżę możemy podziwiać jedynie z zewnątrz, albowiem wejście do niej jest zabronione.


SPAGHETTI BOLOGNESE
Poza nazwą to danie nie ma wiele wspólnego z historią czy kulturą miasta. Przede wszystkim w Bolonii nie je się makaronu spaghetti tylko tagliatelle. Dodatkowo sos boloński, w Bolonii wcale nie jest tak nazywany. Bolończycy jedzą po prostu Tagliatelle al ragu czyli makaron z sosem mięsnym. Warto go jednak spróbować. Przepis na oryginalne włoskie Tagliatelle al ragu znajdziecie tutaj.

Na koniec ciekawostka – Bolonia potocznie nazywana jest La grassa, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „tłusta”. Określenie wzięło się od tradycyjnej miejscowej kuchni, która jest bardzo kaloryczna.