Małże inaczej zwane mulami to po włosku le cozze. Te piękne czarne muszle z lekko pomarańczową zawartością w Italii są bardzo popularne, można skosztować ich niemalże w każdej restauracji, a ilości sposobów na przygotowanie małży nie sposób zliczyć. Każdy, kto chce zjeść danie z małżami lub przyrządzić małże samemu w domu musi mieć świadomość paru podstawowych zasad dotyczących tego produktu. Zatem…. jak przyrządzić małże?

Co trzeba wiedzieć o małżach
Na początek kilka podstawowych informacji o le cozze:
- kupując mule, koniecznie trzeba dowiedzieć się czy są świeże i kiedy zostały dostarczone do sklepu. Trzeba też zwrócić uwagę w jaki sposób są przechowywane – nie mogą być przechowywane zanurzone w wodzie. Małże powinny być przechowywane w zimnej lodówce, najlepiej obłożone lodem,
- po kupieniu małży, najlepiej przyrządzić je i zjeść jeszcze w tym samym dniu. Jeżeli chcecie zająć się ich przygotowaniem dopiero dnia kolejnego, pamiętajcie o przechowywaniu ich w lodówce,
- małże powinny mieć zamknięte skorupki. Jeżeli któraś z małży jest otwarta, trzeba stuknąć nią o blat stołu – gdy się zamknie to znaczy, że nadaje się do spożycia. Małże, które się nie zamykają należy wyrzucić, tak samo jak małże z uszkodzonymi lub pękniętymi skorupkami,
- przed gotowaniem małże należy dokładnie oczyścić, doskonale nadaje się do tego tzw. druciak lub szczotka z twardym włosiem. Usuwamy wszystkie znajdujące się na małżach narośle oraz wrośnięte w skorupkę glony – szybkie, mocne pociągnięcie i po sprawie,
- po ugotowaniu, muszle które się nie otworzyły należy wyrzucić, nie nadają się do spożycia,
- nie zwracajcie uwagi na to jaki kolor ma środek małży – niektóre są żółte, inna bardziej pomarańczowe. Świadczy to jedynie o płci małży. Te jaśniejsze to osobniki płci męskiej, natomiast te o intensywniejszym pomarańczowym kolorze – żeńskiej.

Dania z małżami
Najwięcej małży występuje na wybrzeżach Atlantyku, w okolicach Kanału La Manche, Morza Śródziemnego, a nawet w części Bałtyku. Ciekawe jest jednak w jaki sposób prowadzi się hodowle tych przysmaków. Do umieszczonych w morzu tratw przywiązuje się liny, na których rosną nasze cozze. Pozwala to na łatwe ich zlokalizowanie oraz zapewnienie wzrostu w ich naturalnym środowisku. Zbiory następują po około 2-3 latach.
Do najbardziej popularnych dań z małżami należy zaliczyć cozze sccoppiate, które przyrządza się na Sycylii. W dosłownym tłumaczeniu znaczy to po prostu pęknięte muszle. W Kampanii natomiast popularnym daniem jest impepata di cozze, zwane taże czasem zuppa di cozze czyli pikantne muszle, przyrządzana w bardzo prosty sposób, jedynie z dodatkiem czosnku, masła, pietruszki i pieprzu. Ciekawym daniem są także cozze gratinate czyli małże zapiekane, oryginalnie pochodzące również z Sycylii.
Sposobów na przygotowanie muli jest bardzo wiele. Podawane są z sosem z białego wina, z sosem pomidorowym, ostatnio spotkaliśmy się nawet z mulami w sosie z gorgonzoli. We Włoszech są także składnikiem dodawanym do spaghetti lub risotto. Niezależnie od formy le cozze są przepyszne. Zajmijmy się więc wreszcie tym: jak przyrządzić małże?

Jak przyrządzić małże?
Do przygotowania tradycyjnej impepata di cozze potrzebujemy:
- 1 kg małży
- 3 ząbki czosnku
- pół kostki masła
- pieprz
- garść świeżej pietruszki
Po dokładnym wyczyszczeniu muli i wyrzuceniu tych nienadających się do spożycia, pozostałe małże płuczemy pod bieżącą chłodną wodą. W głębokim garnku rozpuszczamy masło, następnie dodając posiekany czosnek. Chwilę podgrzewamy, jednakże pilnując by czosnek się nie przysmażył, bo wtedy całe danie będzie gorzkie. Dodajemy mule, nakrywamy pokrywką i dusimy przez 2-3 minuty. Niektórzy po dodaniu małży wlewają jeszcze pół kieliszka białego wina, nie jest to jednak konieczne. Gdy widzimy, że muszle się pootwierały znaczy to, że nasze danie jest prawie gotowe. Na koniec wrzucamy świeżą pietruszkę i kilka razy energicznie potrząsamy garnkiem. Powoduje to idealne wymieszanie się małży z pietruszką, a także sprawi, że maślano – czosnkowy sos dostanie się do środka naszych muszli. Impepata di cozze już gotowa.
Jak jeść małże? W trattoriach, w domu czy w gronie znajomych nie ma problemu z tym, by małże jeść palcami i widelcem. Jedną ręką trzymamy muszlę, a drugą z widelcem wyciągamy środek. Przy bardziej oficjalnych okazjach należy ten rytuał wykonać tylko raz – zjadając pierwszą muszlę. Następnie pusta skorupka z pierwszej małży powinna posłużyć nam jako szczypce, którymi wyciąga się środek z kolejnych małży. Możliwe jest także, że w wykwintnych restauracjach dostaniemy specjalne szczypce do wyciągania muli.
Buon appetito!

W ostatnich latach, mule nawet w Polsce zdobywają coraz większą popularność. Otwierają się nowe lokale serwujące dania z małżami, co tylko powinno cieszyć. Jednak pomimo tego, według nas, w naszym kraju le cozze w dalszym ciągu są produktem niedocenianym.
