Czyli wściekłe pióra! To danie znane jest już na całym świecie. W czym tkwi jego sukces? Myślimy, że tak samo jak w przypadku wszystkich innych włoskich potraw – w prostocie. Wystarczy połączyć ze sobą dosłownie 3 składniki by powstał pyszny sos, który podajemy z makaronem penne. Żeby przygotować takie penne wystarczy 15 minut, najdłużej gotuje się makaron.

KRÓTKA HISTORIA PENNE ALL’ ARRABBIATA
Historia tych penne jest naprawdę krótka. Danie pochodzi z Lacjum, gdzie pierwotnie było przyrządzane w biednych dzielnicach Rzymu. Było to danie przeznaczone dla robotników. Ostry smak potrawy miał dodawać robotnikom siły i krzepy do pracy.
Skąd wzięła się nazwa tego makaronu? Oczywiście od piekielnie ostrych papryczek chilli dodawanych do sosu. Arrabbiato po włosku znaczy zły, wściekły.

PRZEPIS NA PENNE ALL’ ARRABBIATA
Do przygotowania penne all’ arrabbiata potrzebujemy:
- 200 g makaronu penne
- polpa di pomodoro
- 3 ząbki czosnku
- papryczkę chilli
- natkę pietruszki
- sól, pieprz i oliwę
Penne gotujemy jak zawsze al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek i papryczkę chilli. Smażymy około 1 minutę. Koniecznie trzeba uważać, by czosnek się nie przypalił, bo wtedy będzie gorzki i zepsuje nam smak całego dania. Następnie do czosnku dodajemy pomidory i doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Sos należy gotować około 7-8 minut, by zgęstniał. Na koniec ugotowany makaron przekładamy na patelnię i mieszamy z przygotowanym sosem. Pietruszką posypujemy nasze gotowe penne all’ arrabbiata już na talerzu. Gotowe!
Buon Appetito!
