Mamy ochotę na zielone pesto

Pesto. Dobre zarówno do makaronów, do klusek, do warzyw lub krakersów. Ten zielony, świeży, aromatyczny i pachnący sos posiada jeszcze jedną zaletę – jest wręcz banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy 15 minut i trochę siły w rękach. Dlatego właśnie dziś czas ogłosić – mamy ochotę na zielone pesto!

Tradycyjne zielone pesto. Zawsze chętnie je zjemy
POCHODZENIE PESTO

Tradycyjne pesto pochodzi z leżącej w Ligurii Genui. Stąd też wzięła się jego nazwa – Pesto alla genovese. Przyrządza się je ze świeżej bazylii, orzeszków pinii i świeżo startego parmezanu.

Druga odmiana pesto – pesto rosso albo Pesto alla siciliana pochodzi z Sycylii. Jest przyrządzana z suszonych na słońcu pomidorów.

Domowej roboty pesto alla siciliana

 

Z ciekawostek – w Ligurii, regionalnej ojczyźnie pesto sprzedawane są nawet lody o tym smaku!

Czerwone pesto z suszonych pomidorów

My lubimy obie odmiany tego przepysznego sosu. Używamy go do pieczywa, makaronów, gnocchi, sałatek, serów, etc.

 

PRZEPIS NA ZIELONE PESTO

Potrzebne składniki:

  • pęczek świeżej bazylii
  • garść orzechów pinii
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa extra virgin
  • parmigiano reggiano
  • sól

Tradycyjne pesto wytwarza się w marmurowym moździerzu. Jednakże, jeśli takowego nie posiadamy, można zamiast rozcierać, bardzo drobno posiekać wszystkie składniki.

Zaczynamy od roztarcia w moździerzu czosnku ze szczyptą soli. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy posiekaną bazylię i dalej rozcieramy. Następnie do bazyliowej masy dodajemy posiekane orzeszki pinii. Na koniec, do tak roztartej masy dodajemy świeżo starty parmezan i kilka łyżek oliwy. Gotowe! Proste? Proste!

Buon appetito!

 

Pesto doskonale pasuje też do gnocchi

ZapiszZapisz

Może zainteresuje Cię też:   Jak przyrządzić małże?

Zapisz się do Newslettera i dołącz do społeczności DueCappucci!

Z końcem tygodnia będziesz otrzymywać bezpłatnego newslettera ze streszczeniem zamieszczonych na blogu artykułów oraz bonusowymi materiałami!

Przeczytaj również