Pesto. Dobre zarówno do makaronów, do klusek, do warzyw lub krakersów. Ten zielony, świeży, aromatyczny i pachnący sos posiada jeszcze jedną zaletę – jest wręcz banalnie prosty w przygotowaniu. Wystarczy 15 minut i trochę siły w rękach. Dlatego właśnie dziś czas ogłosić – mamy ochotę na zielone pesto!

POCHODZENIE PESTO
Tradycyjne pesto pochodzi z leżącej w Ligurii Genui. Stąd też wzięła się jego nazwa – Pesto alla genovese. Przyrządza się je ze świeżej bazylii, orzeszków pinii i świeżo startego parmezanu.
Druga odmiana pesto – pesto rosso albo Pesto alla siciliana pochodzi z Sycylii. Jest przyrządzana z suszonych na słońcu pomidorów.

Z ciekawostek – w Ligurii, regionalnej ojczyźnie pesto sprzedawane są nawet lody o tym smaku!

My lubimy obie odmiany tego przepysznego sosu. Używamy go do pieczywa, makaronów, gnocchi, sałatek, serów, etc.
PRZEPIS NA ZIELONE PESTO
Potrzebne składniki:
- pęczek świeżej bazylii
- garść orzechów pinii
- 3 ząbki czosnku
- oliwa extra virgin
- parmigiano reggiano
- sól
Tradycyjne pesto wytwarza się w marmurowym moździerzu. Jednakże, jeśli takowego nie posiadamy, można zamiast rozcierać, bardzo drobno posiekać wszystkie składniki.
Zaczynamy od roztarcia w moździerzu czosnku ze szczyptą soli. Po uzyskaniu gładkiej masy dodajemy posiekaną bazylię i dalej rozcieramy. Następnie do bazyliowej masy dodajemy posiekane orzeszki pinii. Na koniec, do tak roztartej masy dodajemy świeżo starty parmezan i kilka łyżek oliwy. Gotowe! Proste? Proste!
Buon appetito!
