25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. Dla wszystkich fanów słonecznej Italii to święto szczególne, warte poświęcenia dodatkowej uwagi i przede wszystkim celebracji. O rodzajach pasty pisaliśmy już tutaj. Jakiś czas temu powstał także wpis o włoskiej paście bez tajemnic. Jako, że jednak ciekawostek o makaronie nigdy za wiele, czytajcie dalej. Zaczynamy!
Spis treści
Co oznacza maccheroni?
W wielu językach zamiast słowa „pasta” używa się słowa „maccheroni”. To Włosi od wieku XII do XIX używali tego określenia na wszystkie rodzaje makaronów. Kiedy termin ten przyjął się w świecie, Włosi niespodziewanie zmienili zdanie i termin „maccheroni” nabrał znaczenia regionalnego. A sami mieszkańcy Italii przerzucili się na popularne dziś słowo „pasta”.

Ach, to spaghetti
Spaghetti może ze względu na śmieszny kształt lub brzmienie słowa, stało się bohaterem licznych powiedzonek i uwag. Kardynał Giacomo Biffi w przemówieniu do studentów Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore powiedział ciekawe zdanie. „Włochów charakteryzują dwa powszechnie znane zjawiska – religijność i spaghetti”. Przyznajcie sami, że jest to jedna z ciekawostek o makaronie, w których jest ziarno prawdy.
Znana jest również anegdota o królu Ferdynandzie I Burbonie. Podobno w latach swoich rządów, aby uzyskać popularność , pokazywał się publicznie w Neapolu jak jadł spaghetti. W trakcie połykania spaghetti, oplątał się sznurami makaronu jak błazen, by rozśmieszyć podwładnych.
Co makaron ma wspólnego z modą?
W osiemnastowiecznej Anglii słowem „macaroni” określano elegancika naśladującego kontynentalną (włoską) modę. Zachowywał się on nienaturalnie, stawiał drobne kroczki, miał talię cienką jak osa i był obwieszony wielką liczbą ozdób.

Poezja makaroniczna? Z czym to się je?
W literaturze zaznaczyło się również zjawisko „makaronicznej poezji”. Sięga ono poematu „Macharonea” Michele di Bartolomeo degli Odasi z roku 1492. Pojęcie to odnosi się do zjawiska wymieszania tego co prawidłowe z „grzesznym”. Tę z ciekawostek o makaronie można porównać do sytuacji na talerzu makaron miesza się z sosem i serem.
Makaron bywał tez bohaterem wielu poematów. W wierszu „Baldus” Teofila Folengo, Jowisz w trakcie gotowania makaronu miotał gromy i błyskawice, czyniąc wielki hałas ogromnymi widelcami i patelniami.
Nadworny poeta papieża Urbana VIII, Francesco Bracciolini, w poemacie „Pośmiewisko bogów” w 1618 roku, opisał proces wykonywania makaronu sposobem, który pozostał niezmienny i który do dziś stosują gospodynie domowe.
Dodatkowo, w 1824 r. został opublikowany żartobliwy poemat napisany przez Antonia Vivianiego, w którym po raz pierwszy pojawia się słowo „spaghetti”.
Kolejna z 10 ciekawostek o makaronie
W 1860 roku makaron wykorzystano jako element politycznego „kodu kulinarnego”, w którym jedzenie „mówiło” zamiast słów. Na uroczystości, w której uczestniczył ambasador Piemontu w Paryżu, szambelan cesarzowej, ucharakteryzowany na Cavoura, zasiadł on do stołu, na którym znalazły się potrawy odnoszące się do aktualnej sytuacji politycznej. Kiedy na stole pojawił się talerz z makaronem – kulinarnym godłem Neapolu – szambelan na polecenie cesarzowej odrzucił go, przekazując tym samym informację, że cesarzowa nie jest skłonna oddać Neapol.

Spaghetti jako dobro narodowe
Giuseppe Prezzolini, wybitny historyk literatury włoskiej, napisał tak: „Cóż znaczy chwała Dantego w zestawieniu ze sławą spaghetti? Dzieło Dantego jest wytworem wyjątkowego człowieka obdarzonego geniuszem, podczas gdy spaghetti jest wyrazem zbiorowego geniuszu włoskiego narodu”.
Cesare Marchi natomiast pisze tak: „nasz lud jest raczej luźnym zbiorowiskiem niż narodem. Ale gdy wybija godzina obiadu, mieszkańcy Półwyspu, siedząc nad talerzem spaghetti, uznają się za Włochów”, tak jak w godzinie herbaty ludzie z drugiej strony kanału La Manche uświadamiają sobie, że są Anglikami. Nawet służba wojskowa czy wybory powszechne nie maja tak wielkiej jednoczącej siły.”
Więcej sosów czy rodzajów makaronu?
Z ciekawostek: w spaghetterii przy ulicy Solferino w Mediolanie, tylko do spaghetti przewidziano aż 112 sosów. Wśród tych dziwniejszych można wymienić spaghetti z cytryną, tryskawkami, ananasem, dynią, jagodami, żabami, melonem, porzeczkami itd.

Od kiedy spaghetti rośnie na drzewach?
W 1957 roku na Prima Aprilis pokazano w telewizji brytyjskiej BBC film dokumentalny o szwajcarskiej farmie spaghetti, gdzie makaron rośnie na drzewach. Do redakcji dzwoniło podobnież wiele telefonów z zapytaniem, jak uprawiać taki makaron. Film można zobaczyć tutaj.
Spaghetti lekkich obyczajów?
Świetną ciekawostką jest także historia o pochodzeniu spaghetti alla puttanesca. „Puttana” to po włosku pani lekkich obyczajów. W dawnych czasach, był to zawód niezwykle szanowany i bardzo dobrze płatny. Panie, które w między tak zwanym czasie, prowadziły zwyczajny dom, na gotowanie nie miały zbyt wiele czasu. Stworzyły więc bardzo smaczne, lecz niezbyt pracochłonne danie. A że jest ono bardzo pikantne, nazwa ma swoje uzasadnienie.