Znacie legendę powstania włoskiego makaronu spaghetti lub tagliatelle? Podobno idąc ulicą, pewien Włoch ujrzał piękną niewiastę o długich blond włosach. Włosy tak bardzo go zafascynowały, że po powrocie do domu postanowił je odwzorować. Użył do tego jedynych składników, które miał w domu czyli mąki i jajek. Wyrobił ciasto i następnie pokroił je na wąskie paseczki. I tak powstał pierwszy domowy włoski makaron!

Trudne zadanie?
Dziś stosowanie w kuchni makaronu spaghetti czy tagliatelle to norma. Nikt nie zastanawia się nad tym, kto go wymyślił ani na czym się wzorował. Rodzajów włoskiej pasty jest całe mnóstwo, ale o tym pisałam już tutaj. Większość także myśli, że własnoręczne zrobienie makaronu to rzecz niesłychanie trudna. Zatem woli kupić gotowy produkt. Nic bardziej mylnego.
Aby przygotować domowy włoski makaron potrzebne są tylko dwa składniki – jajka i mąka. Z pewnością także dużym ułatwieniem będzie zaopatrzenie się w maszynkę do robienia makaronu. Jednakże i to nie powinno stanowić problemu. W jednej z bardziej znanych sieci dyskontów co jakiś czas pojawiają się właśnie maszynki za około 90 złotych. Nie jest to wygórowana cena, a maszynka będzie służyć na lata.

Zanim zaczniemy…
Przygotowując domowy makaron musimy pamiętać o dwóch złotych zasadach.
Szacunkowa porcja dla 1 dorosłej osoby to 100 g makaronu.
Druga zasada dotyczy natomiast składników.
Na każde 100 g mąki potrzebujemy 1 jajko.
Składniki na dwie porcje:
- 200 g mąki typu 00
- 2 jajka
- szczypta soli
Domowy włoski makaron – przepis
Zaczynamy od usypania kopczyka z naszej mąki. Na jego środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka. Następnie widelcem delikatnie mieszamy jajka z mąką. Gdy w cieście zaczną robić się grudy, należy zacząć wyrabiać ciasto rękami. NIe ukrywajmy – trochę siły trzeba w to włożyć, ale pamiętajcie, że dzięki temu nasz makaron będzie bardzo sprężysty.
Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, jednolite i elastyczne, należy wsadzić je do woreczka. Po czym woreczek wsadzić do lodówki na około 30 minut. Dzięki temu gluten zawarty w mące zacznie pracować.
Teraz przyszedł czas na zainstalowanie maszynki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na taką szerokość, by przeszło przez maszynkę. Przepuszczamy je kilka razy, aby osiągnęło pożądaną przez nas grubość – około 1 mm.

Gdy nasze płaty ciasta osiągną już grubość jaką chcemy, na maszynkę nakładamy końcówkę do spaghetti lub tagliatelle i ponownie przepuszczamy ciasto. Gotowe nitki należy oprószyć mąką i odłożyć do wysuszenia. Proces suszenia trwa około godziny. Zadbaj, by makaron był w miarę porozdzielany, bo inaczej podczas gotowania po prostu się poskleja.

I… gotowe!
Tak przygotowany makaron należy ugotować w osolonym wrzątku przez około 3 minuty. Pamiętaj, by domowy włoski makaron gotować zawsze al dente. Tylko wtedy będziesz mógł pochwalić się prawdziwie włoskim makaronem.
Buon appetito!
Domowy włoski makaron
Składniki
- 2 jajka
- 200 g mąki „00”
- szczypta soli
Sposób wykonania
- Usyp kopczyk z mąki. Na jego środku zrób wgłębienie. Wbij do niego jajka.
- Widelcem delikatnie mieszaj jajka z mąką. Gdy w cieście zaczną robić się grudy, należy zacząć wyrabiać ciasto rękami.
- Dobrze wyrobione, jednolite i elastyczne ciasto wsadź do woreczka, a następnie do lodówki na około 30 minut.
- Zainstaluj maszynkę do makaronu. Ciasto rozwałkuj na szerokość, aby weszło do maszynki. Gotowe płaty ciasta przepuszczaj przez maszynkę, aż do uzyskania grubości około 1 mm.
- Następnie zainstaluj końcówkę do spaghetti i płaty ciasta przepuść ponownie przez maszynkę.
- Gotowe spaghetti oprósz mąką i pozostaw do wyschnięcia przez około 1 godzinę. Porozkładaj makaron w taki sposób, by się nie posklejał.
- Makaron gotuj we wrzącej wodzie przez około 3 minuty, aby był al dente. I gotowe!